Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Η ιστορία του cheesecake


 Όσο παράξενο κι αν ακούγεται το cheesecake ήταν πολύ διαδεδομένο γλυκό στην Αρχαία Ελλάδα!!!
 Το πρώτο cheesecake που δημιουργήθηκε ποτέ, χρονολογείται περίπου το 2000 π.Χ. στο νησί της Σάμου.  Mε Βάση κάποια αρχαιολογικά ευρήματα, το γλυκό συνδέονταν στενά με την  εθιμοτυπία του γάμου, αφού το έφτιαχνε η νύφη για να κεράσει τους φίλους και συγγενείς του γαμπρού. Αυτό το έθιμο άνοιξε το δρόμο για να καθιερωθούν οι γαμήλιες τούρτες! Επίσης, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, προσφερόταν ως δυναμωτικό στους αθλητές κατά τη διάρκεια των ολυμπιακών αγώνων το 776 π.Χ.
 Η πρώτη καταγεγραμμένη συνταγή για cheesecake θεωρείται ότι έγινε μόλις το 230 μ.Χ. (δηλαδή ήδη οι αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν cheesecake για 2000 χρόνια) από τον Αθήναιο, γαστρονόμο και συγγραφέα του περίφημου έργου Δειπνοσοφισταί. Μάλιστα, ο φυσικός Αίγιμος έγραψε το πλακουντοποιικόν σύγγραμα, δηλαδή ένα βιβλίο με θέμα την τέχνη της ετοιμασίας του cheesecake. Σε αντίθεση με την σημερινή του εκδοχή, η σύνθεσή του ήταν πάρα πολύ απλή: αλεύρι, σιτάρι, μέλι και τυρί.
 Η συνταγή, όπως αναφέρει ο Αθήναιος, είχε ως εξής:
«Χτυπάτε το τυρί όσο χρειαστεί, το ανακατεύετε με βρεγμένο αλεύρι, μέχρι να γίνει απαλό σαν χυλός. Το απλώνετε στο σκεύος, ρίχνετε μέλι και το βάζετε σε πάγο. Πρέπει να το φάτε δροσερό, μόνο δροσερό!»
 Όταν η Ελλάδα κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους, η συνταγή του cheesecake όπως ήταν φυσικό «ταξίδεψε»!. Ο ρωμαίος πολιτικός Marcus Porcius Cato (Cato the Elder) έγραψε  το De Agri Cultura ,που είναι το αρχαιότερο σωζόμενο έργο της Λατινικής πεζογραφίας. Σε αυτό το έργο αναφέρει συνταγές για δύο κέικ που χρησιμοποιούνταν για θρησκευτικούς σκοπούς. Η μία αφορά την «placenta», που είναι ακριβώς η αρχαιοελληνική συνταγή απλώς με το πέρασμα των χρόνων άρχισε να ψήνεται, κάτι που δε γίνονταν στην Αρχαία Ελλάδα, καθώς τρώγονταν παγωμένο. Η άλλη παραλλαγή ήταν το  «libuma», όπου οι Ρωμαίοι  πρόσθεσαν στη βασική συνταγή αβγά, ενώ έψηναν το επιδόρπιο πάνω σε ένα καυτό τούβλο και το σέρβιραν ζεστό σε ειδικές περιστάσεις(κυρίως σε ναούς ως δώρο προς τους Θεούς!).
 Με την εξάπλωση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, η συνταγή του cheesecake διαδόθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Μεγάλη Βρετανία και η ανατολική Ευρώπη προσπάθησε να βάλει τη δική της πινελιά στο γνωστό επιδόρπιο, ενώ δεν άργησαν και οι υπόλοιπες χώρες να παρασκευάζουν το γλυκό χρησιμοποιώντας τα τοπικά προϊόντα που εξάγονταν σε κάθε περιοχή. Ακολούθησαν κι άλλοι πειραματισμοί και γύρω στο 18ο αιώνα το cheesecake θυμίζει πια το αμερικάνικο που τρώμε σήμερα.


Πηγές:cooklos.gr
           sansimera.gr
           Mamapeinao.gr

Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Μουσταλευριά

Μουσταλευριά

2 ποτήρια μούστος ή φυσικός χυμός σταφύλι
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι

Βάζουμε το 1,5 ποτήρι μούστο στην κατσαρόλα να μαζί με τη ζάχαρη να πάρει βράση.Στο μεταξύ σε ένα μπολ ανακατεύω το μισό ποτήρι με το αλεύρι με ένα σύρμα.Μόλις βράσει ο μούστος ρίχνω το μείγμα κ ανακατεύω μέχρι να πήξει.Ρίχνω τη μουσταλευριά μου σε 4 μπολάκια κ προσθέτω αν θέλω καβουρδισμένα αμύγδαλα ή καρύδια και κανέλα!!


Είναι μια πολύ εύκολη συνταγή για νηστίσιμο γλυκό- στην ουσία είναι μια παραλλαγή του χυλού.Επειδή ο μούστος δεν υπάρχει αυτή την εποχή εκτος αν τον έχετε καταψύξει αγοράστε φυσικό χυμό σταφύλι γίνεται τέλεια η μουσταλευριά!!!Καλή επιτυχία!!!

Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Ζελέ φράουλας με γιαούρτι




Υλικά

2 συσκευασίες ζελέ φράουλας
4 ποτήρια νερό
1/4 ποτηριού ζάχαρη
250 γρ στραγγιστό γιαούρτι
φρέσκες φράουλες




Εκτέλεση

Ρίχνουμε τα 2 ποτήρια νερό και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα. Τα ζεσταίνουμε μέχρι να διαλυθούν. Κατόπιν ρίχνουμε το ζελέ και αφού πάρει βράση  τα άλλα 2 ποτήρια νερό, παγωμένο κατά προτίμηση.Στο τέλος προσθέτουμε το γιαούρτι και το χτυπάμε  με το σύρμα για να ομογενοποιηθεί πλήρως.Καλό θα είναι το  μείγμα να είναι σε θερμοκρασία δωματίου όταν θα ρίχνουμε το γιαούρτι για να μη μας κάνει άσπρους κόμπους.Μοιράζουμε το μείγμα σε μπολ ή ποτήρια κ το βάζουμε στο ψυγείο.Όταν αρχίσει να παγώνει κόβουμε σε μικρά κομμάτια φρέσκες φράουλες κ τις μοιράζουμε στα μπολ. Η διαδικασία αυτή γίνεται τώρα για να διαμοιραστούν ομοιόμορφα οι φράουλες στο μπώλ κ όχι να ανέβουν στην επιφάνεια.Είναι ένα ελαφρύ και δροσερό, ανοιξιάτικο γλυκό μια και είναι η εποχή της φράουλας ....δοκιμάστε το!
Καλή επιτυχία!

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Fudge σοκολάτας με μπισκότα


Ένα πανεύκολο και γρήγορο γλυκάκι για τους λάτρεις της σοκολάτας!!!!

Υλικά
225 γρ σοκολάτα υγείας
225 γρ σοκολάτα γάλακτος
1 κουτί γάλα ζαχαρούχο
2 κ σ βιτάμ
2 βανίλιες
10 μπισκότα γεμιστά

Eκτέλεση
Σε μπεν μαρί λιώνουμε τις σοκολάτες και στη συνέχεια ρίχνουμε το ζαχαρούχο ,το βιτάμ και τις βανίλιες. Ανακατεύουμε καλά να μην σβολιάσει κ ρίχνουμε τα μπισκότα τεμαχισμένα. Παίρνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ ή οποιοδήποτε μικρό ταψάκι τοποθετούμε μια μεμβράνη και ρίχνουμε το μείγμα.Το αφήνουμε έξω για μια περίπου ώρα να κρυώσει και μετά το βάζουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ. Την επόμενη μέρα το ξεφορμάρουμε ξεκολλώντας από τα τοιχώματα τη μεμβράνη και το κόβουμε σε τετράγωνα κομματάκια. Αν θέλουμε το πασπαλίζουμε με κακάο. Καλή επιτυχία!!!

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Τα γλυκά των Αρχαίων



Η αρχαία ελληνική κουζίνα αποτελεί τα τελευταία χρόνια αντικείμενο μελέτης. Τα γραπτά κείμενα της εποχής της αρχαιότητας περιγράφουν με εντυπωσιακές λεπτομέρειες τις διατροφικές συνήθειες των προγόνων μας .Τα είδη και σχήματα των δοχείων, σκευών και μαγειρικών εργαλείων που έρχονται στο φως από τις αρχαιολογικές ανασκαφές, μαρτυρούν μια ιδιαίτερα προηγμένη και υγιεινή κουζίνα.

Η βασική πρώτη ύλη των γλυκών στην αρχαία Ελλάδα ήταν οι ξηροί καρποί. Με αυτούς ετοίμαζαν τα «τραγήματα», τα οποία σέρβιραν πριν ή μετά το κυρίως φαγητό. Ένα από τα πιο αγαπημένα τραγήματα ήταν τα καραμελωμένα αμύγδαλα. Οπότε υπήρχε η «σησαμίς» είτε με τη μορφή που έχει το σημερινό παστέλι, είτε σε σφαιροειδή μορφή.

 Κύριο γλυκαντικό μέσο ήταν το μέλι  μια και η ζάχαρη ήταν άγνωστη στους αρχαίους. Από μέλι λοιπόν παρασκεύαζαν:1) Μηλόμελο δηλ. μήλα διατηρημένα σε μέλι καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου, 2) Μελίκρατο, δηλ. μέλι με γάλα,  3) Οινόμελο, δηλ. μέλι με κρασί,4)Υδρόμελο, δηλ. ηδύποτο που προκύπτει από την αλκοολική ζύμωση του μελιού Ένα γλύκισμα τους ήταν βέβαια οι μελόπιτες, τις οποίες, έλεγαν γενικά «μελιτούττα». Σε προτίμηση όμως είχαν κι ένα γλύκισμα από λιναρόσπορους και μέλι, τη «χρυσόκολλα».
Νωγαλεύματα έλεγαν οι αρχαίοι τα γλυκά φαγητά και γενικά κάθε λιχουδιά.
Ένα άλλο γλύκισμα που λεγόταν «έκχυτο» φτιαχνόταν από αλεύρι και τυρί ψημένο, μέσα σε καλούπια και ήταν περιχυμένο με κρασί μελωμένο.
Επίσης ένα άλλο γλύκισμα γινόταν με αλευρωμένο γάλα, που, όταν έμπαινε σε ειδικά κύπελλα, γαρνιρόταν με μέλι και πασπαλιζόταν με σουσάμι. Οπωσδήποτε όμως τα πιο συνηθισμένα γλυκίσματα ήταν οι γαλατόπιτες.
Οι “πλακούντες”, οι πίτες δηλ. με ζυμάρι, μέλι και σουσάμι ήταν ιδιαίτερα αγαπητοί. Είδος πλακούντα ήταν το σημερινό σκαλτσούνι με μέλι
Κάτι αντίστοιχο της σημερινής τούρτας ήταν η άμμιλος!.
Ακόμη υπήρχε η μουστόπιτα (μουσταλευριά), το κυδωνάτον (κυδωνόπαστο),
διάφορα γλυκά κουταλιού, καθώς και είδος τηγανίτας (το λάγανον ή
λαλλάγγι).
 Ένα γλύκισμα (κοπτοπλακούς) με φύλλα ζύμης, αμύγδαλα, καρύδια και μέλι
μοιάζει να είναι ο πρόγονος του μπακλαβά.
 Οι Αρχαίοι αν και  καλοφαγάδες, κατά κανόνα ήταν λιτοδίαιτοι! Γι’αυτό αναφέρεται ότι ήταν «μικροτράπεζοι» και «φυλλοτρώγες».Έτσι υπήρχε η έκφραση «Αττικηρώς ζην».
Πάντως ένα είναι σίγουρο…… οι διατροφικές συνήθειες έχουν αλλάξει!!!

ΠΗΓΕΣ: 1) bionews.gr “Η της γαστρός ηδονή”
2) Αμαλία Κ. Ηλιάδη, “Η διατροφή των Αρχαίων Ελλήνων”
3)Γ.Λεμονής-Γαστρονόμος

Κανταϊφάκια με σοκολάτα ή κανταΐφι


Υλικά
½ κιλό κανταΐφι
250 γρ βούτυρο γάλακτος
250 γρ αμύγδαλο ή φιστίκι Αιγίνης

Για το σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη
2 ποτήρια νερό

400 γρ κουβερτούρα υγείας για την επικάλυψη
2 κ σ ηλιέλαιο

Εκτέλεση
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και αλείφουμε ένα μέτριο ταψί. Ξαίνουμε το κανταΐφι κ απλώνουμε σε ορθογώνιο σχήμα κατά μήκος ρίχνοντας το καβουρδισμένο αμύγδαλο ή φιστίκι. Τυλίγουμε σε μικρές μπουκίτσες κ τοποθετούμε σφιχτά σφιχτά στο ταψάκι μας. Ραντίζουμε με το λιωμένο βούτυρο κ ψήνουμε στους 180 για 45 λεπτά με 1 ώρα. Στο μεταξύ φτιάχνουμε το σιρόπι. Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα μαζί με μερικά μοσχοκάρφια κ τα ξύλα  κανέλας .Μόλις αρχίσει να παίρνει βράση μετράμε 6 λεπτά κ ρίχνουμε μερικές σταγόνες λεμόνι. Το σιρόπι είναι έτοιμο ! Όταν βγάλουμε τα κανταΐφάκια ζεστά όπως είναι τα περιχύνουμε με το σιρόπι κ τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τέλος τα βουτάμε στην λιωμένη κουβερτούρα (σε μπέν μαρί τη λιώνουμε  προσθέτοντας το ηλιέλαιο για να γυαλίσει) ,προσθέτουμε τρούφα σοκολάτα αν θέλουμε και τα τοποθετούμε σε καραμελόχαρτα.

Με τα ίδια υλικά και τις ίδιες δοσολογίες φτιάχνουμε κ το κανταΐφι πλάκα. Απλώς το στρώνουμε στο ταψί και στη μέση προσθέτουμε τη γέμιση

Καλή επιτυχία!

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Τούρτα ανανά



Υλικά

Για το παντεσπάνι

5 αυγά
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι αλεύρι απ
1 βανίλια
1 κ γ μπέικιν

Για την κρέμα

2 ποτήρια γάλα
½ ποτήρι ζάχαρη
3 κ σ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ σ κορν φλάουρ
1 αυγό
1 βανίλια
1 κ σ βούτυρο
1 κομπόστα ανανά

½ ποτήρι γάλα
1 κ σ κονιάκ

1 κουτί φυτική κρέμα γάλακτος


Εκτέλεση
Ρίχνουμε τα αυγά στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για 8 λεπτά κατόπιν ρίχνουμε κ τη ζάχαρη και χτυπάμε ακόμη 10 λεπτά. Είναι πολύ βασικό αυτό το χτύπημα για να μην κάτσει το μίγμα όταν ψήνεται. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη βανίλια ,το μπέικιν κ το αλεύρι χαμηλώνοντας την ταχύτητα. Το τοποθετούμε σε ταψάκι 28 εκ και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για μισή ώρα.
Μόλις το βγάλουμε το παντεσπάνι  απ το φούρνο το αφήνουμε να κρυώσει κ το κόβουμε σε τρεις πάτους. Ανακατεύουμε  σε ένα μπολ το σιρόπι της κομπόστας με το γάλα και το κονιάκ και ραντίζουμε με αυτό τον πρώτο πάτο. Κατόπιν στρώνουμε την κρέμα την οποία φτιάχνουμε ως εξής : Βάζουμε 1 ½  ποτήρι από το γάλα στην κατσαρόλα να βράσει μαζί με τη ζάχαρη. Στο μεταξύ σε ένα μπολ ρίχνουμε το ½ ποτήρι γάλα  με το αυγό κ το ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη. Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι και το κορν φλάουρ. Οταν το γάλα  φουσκώσει ρίχνουμε το μίγμα μας μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Κατόπιν την κατεβάζουμε και ρίχνουμε τη βανίλια και το βούτυρο. Όταν η κρέμα κρυώσει ανακατεύουμε μέσα  σ’αυτήν κομμάτια ανανά. Στη συνέχεια ραντίζουμε και το δεύτερο πάτο και στρώνουμε πάλι την κρέμα. Τέλος ραντίζουμε κ τον τελευταίο πάτο. Γαρνίρουμε με τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος κ στολίζουμε με κομμάτια ανανά ή ακόμη κ καβουρδισμένο αμύγδαλο.

Καλή επιτυχία!

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Μπουγάτσα με κρέμα


 Η αρχική προέλευση της ιδέας της παρασκευής μπουγάτσας, σύμφωνα με αναφορές παλαιότερων,  προέρχεται από την γεωγραφική περιοχή του Βυζαντίου. Πιο συγκεκριμένα φαίνεται να προέρχεται από την Κωνσταντινούπολη, όταν ήταν ακόμα Ελληνική, δηλαδή πριν το 1453μ.Χ. ,και την άλωση της «Πόλης» από τους Τούρκους.

Είναι γνωστό ότι στο Βυζάντιο υπήρχε μεγάλη παράδοση στα γλυκά ταψιού αλλά και στις πίτες. Μία μορφή από αυτές τις περίφημες παραδοσιακές πίτες του Βυζαντίου λοιπόν είναι και η μπουγάτσα.
Οι κάτοικοι της Πόλης δώσανε το όνομα «μπουγάτσα» ή «μπουγκάτσα», θέλοντας να εννοήσουν πιθανώς «αλμυρή ή γλυκιά γέμιση πίτας, τυλιγμένη πολύ καλά και στεγανά μέσα στην ζύμη.». 
Λεγότανε λοιπόν «πογάτσα» ή «μπογάτσα», από τους Έλληνες και bugatsa (μπουγκάτσα) από τους Τούρκους.

Υλικά
1 κιλό γάλα
1 ½ φλιτζάνι τσαγιού  ζάχαρη
1 φλιτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
2 αυγά
2 κ σ βούτυρο ή μαργαρίνη
2 βανίλιες
Φλούδα λεμονιού
1 πακέτο φύλλο κρούστας(λεπτό όπως του μπακλαβά)
125 γρ βούτυρο γάλακτος για τα φύλλα

Για το πασπάλισμα
320 γρ αχνή
1 κ σ κανέλα

Εκτέλεση

Βάζετε το γάλα να βράσει  κ προσθέτετε τη ζάχαρη κ τη φλούδα λεμονιού. Όταν πάρει μια βράση ρίχνετε το σιμιγδάλι και ανακατεύετε διαρκώς με ένα ξύλινο κουτάλι μέχρι να πήξει. Χτυπάτε τα αυγά με τη βανίλια και τα ρίχνετε στη κρέμα -αφού το κατεβάσετε από τη φωτιά-ανακατεύοντας πάντα με την ξύλινη κουτάλα. Τέλος ρίχνετε το βούτυρο  κ αφήνετε την κρέμα να κρυώσει. Λιώνετε το βούτυρο, βουτυρώνετε ένα μέτριο ταψί και στρώνετε τα μισά φύλλα αφού τα αλείψετε με βούτυρο. Στη συνέχεια ρίχνετε την κρέμα και γυρίζετε προς τα μέσα τα φύλλα που περισσεύουν βουτυρώνοντάς τα. Μετά τοποθετείτε  τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωμένα πάντα. Με ένα μαχαιράκι κόβετε τα φύλλα που εξέχουν, χαράζετε σε τεμάχια και βάζετε να ψηθεί το γλυκό σε μέτριο φούρνο για 30-40 λεπτά. Την πασπαλίζετε με άχνη και κανέλα και τη σερβίρετε  ζεστή! Καλή επιτυχία!

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Σοκολατένιος κορμός

Η συνταγή για το σοκολατένιο κορμό
είναι πολύ απλή και γρήγορη!Φτιάξτε την  αν θέλετε να απολαύσετε σοκολατένιο γλυκό εύκολα και χωρίς κόπο.
Στην ουσία πρόκειται για το γνωστό μωσαϊκό ψυγείου.

Υλικά
2 πακέτα μπισκότα πτι μπερ
1 βιτάμ σοφτ
1 ζαχαρούχο
1 φλ τσαγιού γάλα εβαπορέ
5 κ σ κακάο
1κ σ κονιάκ
Για το γλάσο
250 γρ κουβερτούρα
Μισό κουτί ζαχαρούχο
Λιώνουμε τη μαργαρίνη σ’ένα κατσαρολάκι .Στο μεταξύ θρυμματίζουμε τα μισά μπισκότα στο multi και τα υπόλοιπα τα σπάμε με τα χέρια μας έτσι ώστε να μείνουν κ χοντρά κομμάτια. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα μπισκότα, το κακάο τη μαργαρίνη(αφού έχει κρυώσει λίγο), το ζαχαρούχο ,
το κονιάκ και αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί .Στο τέλος προσθέτουμε το εβαπορέ. Στη συνέχεια παίρνουμε μια λαδόκολλα και πλάθουμε ένα μεγάλο μπαστούνι που-το βάζουμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες. Όταν το βγάλουμε κόβουμε ένα μικρό κομμάτι και το ενώνουμε στο πλάι για να φαίνεται σαν κορμός δέντρου. Το καλύπτουμε με γλάσο σοκολάτας(σε μπεν μαρι λιώνουμε την κουβερτούρα και ρίχνουμε το ζαχαρούχο) και όταν κρυώσει το πασπαλίζουμε με άχνη.Καλή επιτυχία!

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Κουραμπιέδες με μαστίχα



Οι πιο τραγανοί και μυρωδάτοι κουραμπιέδες είναι οι «μαστιχένιοι»

Υλικά
1 πακέτο μαργαρίνη
1 πακέτο βούτυρο γάλακτος
80 γρ άχνη
1 βανίλια
1 σφηνάκι ούζο
1 κ γ μαστίχα τριμμένη με λίγη ζάχαρη
1 κ γ μπέικιν πάουντερ
1 ποτήρι αμύγδαλα χοντροκομμένα κ καβουρδισμένα
700-850 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ καλά τα δύο βούτυρα να αφρατέψουν . Στη συνέχεια ρίχνουμε την άχνη τη βανίλια,το ούζο ,τη μαστίχα,τα αμύγδαλα κ το μπέικιν.Έπειτα χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ κ ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι –μπορεί κ να μην το πάρει όλο-εξαρτάται από την ποιότητα του.-Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή κ να μην κολλάει στα χέρια. Πλάθουμε σε ό,τι σχήμα θέλουμε τους κουραμπιέδες μας με τα χέρια ή με κουπάτ κ τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 c για 25 με 30 λεπτά. Όταν τους βγάλουμε από το φούρνο τους τοποθετούμε σε λαδόκολλα και τους πασπαλίζουμε με λίγο ανθόνερο κ στη συνέχεια με άχνη. Καλή επιτυχία!

Βασιλόπιττα (κέικ)



Υλικά
4 αβγά
1 πακέτο φαρινα
1 κ γ μπέικιν
1/2 ποτήρι γάλα
½ ποτήρι χυμό πορτοκάλι
1 πακέτο βούτυρο γάλακτος
1 βανίλα
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
½ φλυτζανι καρύδια  χοντροκομμένα
½ φλυτζάνι χουρμάδες
½ φλυτζάνι δαμάσκηνα
2 ποτήρια ζάχαρη

Για το γλάσο
300 γρ λευκή σοκολάτα
100 γρ γάλα εβαπορέ
Εκτέλεση

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 10 λεπτά μέχρι να ασπρίσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο -αφού πρώτα το έχουμε λιώσει κ το έχουμε αφήσει να κρυώσει-τη βανίλια ,το ξύσμα,το γάλα και το χυμό. Έπειτα το μπέικιν και το αλεύρι .Τέλος  αλευρώνουμε τα καρύδια ,τους χουρμάδες και τα δαμάσκηνα  σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε στο μίγμα. Το αλεύρωμα γίνεται για να διασκορπιστούν ομοιόμορφα στο κέικ. Βάζουμε το μίγμα  σε ένα ταψάκι με διάμετρο 28 εκ κ το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180c για μια περίπου ώρα. Η βασιλόπιτα είναι έτοιμη όταν το μαχαίρι μας βγαίνει στεγνό.Την αφήνουμε να κρυώσει κ την καλύπτουμε με γλάσο λευκής σοκολάτας(σε μπεν μαρί λιώνω τη σοκολάτα κ προσθέτω το γάλα).Με ρόδια μπορούμε να σχηματίσουμε το 2015!Καλή επιτυχία!

Μελομακάρονα ή κουρκουμπίνοι

 Μελομακάρονα ή κουρκουμπίνοι στα χιώτικα!!!

Είναι η παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς Μαρίας και νομίζω…..δεν υπάρχει καλύτερη!
Σας δίνω μάλιστα και την  εκδοχή με τους γεμιστούς που είναι κάτι το ιδιαίτερο και θα τη λατρέψετε!
Υλικά
2 ποτήρια ελαιόλαδο
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
½ φλ του καφέ κονιάκ
½ ποτήρι ζάχαρη
2 κ γ ξύσμα πορτοκάλι
1 κοφτή κ σ σόδα
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι σιμιγδάλι
½ κ γ κανέλα
Για το σιρόπι
2 ποτήρια ζάχαρη
3 κ σ μέλι
2 ποτήρια νερό
Καρύδι κ κανέλα για το πασπάλισμα
Σ’ένα μεγάλο σκεύος ρίχνουμε το λάδι  με τη ζάχαρη και στη συνέχεια το κονιάκ, το ξύσμα και την κανέλα. Μέσα στην πορτοκαλάδα ανακατεύουμε τη σόδα κ με γρήγορες κινήσεις τη ρίχνουμε στο μίγμα. Κατόπιν προσθέτουμε το σιμιγδάλι κ σιγά σιγά το αλεύρι. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν είναι εύπλαστη κ δεν κολλάει στα χέρια- δεν πρέπει να είναι σκληρή. Πλάθουμε με τα χέρια τους κουρκουμπίνους κ φτιάχνουμε ένα ανάγλυφο σχέδιο πάνω με οποιοδήποτε σκεύος έχουμε πχ ένα πιατάκι με ανάγλυφα σχέδια αλλιώς χαράσσουμε ρόμβους με το μαχαίρι μας. Τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180c για 20-25 λεπτά. Όταν τους βγάλουμε τους τοποθετούμε σε ένα βαθύ ταψί και ετοιμάζουμε το σιρόπι .Ρίχνουμε νερό με τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι να πάρουν βράση κ μετά το μέλι. Από το σημείο βρασμού κ μετά μετράμε 5 λεπτά κ το σιρόπι είναι έτοιμο. Περιχύνουμε με τους κουρκουμπίνους και τους  αφήνουμε να κρυώσουν κ να  απορροφήσουν όλο το σιρόπι. Τέλος πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι κ κανέλα.
Αν θέλουμε μπορούμε κ  να μην τους σιροπιάσουμε απλά προσθέτουμε ¾ του ποτηριού ζάχαρη στη ζύμη.
Υπάρχει κ η πολύ ωραία εκδοχή για γεμιστούς κουρκουμπίνους
Η ζύμη είναι η ίδια απλώς φτιάχνουμε ένα μίγμα με
1 ποτήρι αμύγδαλο τριμμένο
½ κ γ κανέλα
½ κ γ μοσχοκάρφι
Κ σιρόπι
½ ποτ ζάχαρη
¼ ποτ νερό
1 κ σ μέλι
Το σιρόπι γίνεται με την ίδια διαδικασία  όπως πριν
Αναμιγνύουμε το σιρόπι με τα υπόλοιπα υλικά κ έχουμε τη γέμιση
Τους πλάθουμε σε σχήμα μισοφέγγαρο αφού τους γεμίσουμε. Όταν τους βγάλουμε από το φούρνο τους ραντίζουμε με ανθόνερο κ τους πασπαλίζουμε με άχνη.

Καλή επιτυχία!

Χιώτικα φοινίκια



Από την αρχαιότητα υπήρχε η συνήθεια των «μειλίχιων προσφορών» στους δαίμονες και τους θεούς του Άδη για να τους εξευμενίσουν και να αλλάξουν την τύχη, ώστε να είναι ευνοϊκή όλο τον χρόνο. Αυτές οι προσφορές ήταν μικροί πλακούντες περιχυμένοι με μέλι, όπως ακριβώς τα μελομακάρονα και τα φοινίκια!!!
Στη Σμύρνη, τα έλεγαν φοινίκια, πιθανώς από τους Έλληνες, που είχαν ζήσει στην Αφρική, αφού το σχήμα τους μοιάζει με τον βασικό καρπό της φοινικιάς, τον χουρμά.
Αν δε τα  έχετε κάνει ακόμη ευκαιρία να εκτελέσετε αυτή τη συνταγή! Η γεύση τους είναι ιδιαίτερη καθώς διαφέρουν από τα μελομακάρονα, αφού το σιμιγδάλι  εδώ  δίνει ξεχωριστά γευστικά αποτελέσματα….!!!



  Υλικά
2 ποτήρια ελαιόλαδο
½ ποτ νερό ζεστό
¼ ποτ μέλι
¼ ποτ ζάχαρη
½ κγ σόδα
½ ποτ χυμό πορτοκάλι
Λίγη κανέλα
585 γρ σιμιγδάλι χονδρό
Αλεύρι όσο σηκώσει(λιγότερο από κιλό)
Εκτέλεση

Σε ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε το λάδι με τη ζάχαρη και κατόπιν  το ζεστό νερό με το μέλι. Στη συνέχεια ανακατεύουμε τη σόδα στην πορτοκαλάδα και τα ρίχνουμε με γρήγορες κινήσεις  στο σκεύος. Έπειτα σειρά έχει η κανέλα κ το σιμιγδάλι. Για το τέλος αφήνουμε το αλεύρι κ ρίχνουμε τόσο όσο να φτιάξουμε μια εύπλαστη μαλακή ζύμη. Πλάθουμε μπαστούνια τα οποία χαράσσουμε σε ρόμβους με ένα μαχαίρι κ τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.Τα ψήνουμε στους 170c για 25-30 λεπτά. Η διαδικασία για το σιρόπι είναι ακριβώς ίδια με τα μελομακάρονα. Καλή επιτυχία!