Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Μελομακάρονα ή κουρκουμπίνοι

 Μελομακάρονα ή κουρκουμπίνοι στα χιώτικα!!!

Είναι η παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς Μαρίας και νομίζω…..δεν υπάρχει καλύτερη!
Σας δίνω μάλιστα και την  εκδοχή με τους γεμιστούς που είναι κάτι το ιδιαίτερο και θα τη λατρέψετε!
Υλικά
2 ποτήρια ελαιόλαδο
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
½ φλ του καφέ κονιάκ
½ ποτήρι ζάχαρη
2 κ γ ξύσμα πορτοκάλι
1 κοφτή κ σ σόδα
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι σιμιγδάλι
½ κ γ κανέλα
Για το σιρόπι
2 ποτήρια ζάχαρη
3 κ σ μέλι
2 ποτήρια νερό
Καρύδι κ κανέλα για το πασπάλισμα
Σ’ένα μεγάλο σκεύος ρίχνουμε το λάδι  με τη ζάχαρη και στη συνέχεια το κονιάκ, το ξύσμα και την κανέλα. Μέσα στην πορτοκαλάδα ανακατεύουμε τη σόδα κ με γρήγορες κινήσεις τη ρίχνουμε στο μίγμα. Κατόπιν προσθέτουμε το σιμιγδάλι κ σιγά σιγά το αλεύρι. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν είναι εύπλαστη κ δεν κολλάει στα χέρια- δεν πρέπει να είναι σκληρή. Πλάθουμε με τα χέρια τους κουρκουμπίνους κ φτιάχνουμε ένα ανάγλυφο σχέδιο πάνω με οποιοδήποτε σκεύος έχουμε πχ ένα πιατάκι με ανάγλυφα σχέδια αλλιώς χαράσσουμε ρόμβους με το μαχαίρι μας. Τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180c για 20-25 λεπτά. Όταν τους βγάλουμε τους τοποθετούμε σε ένα βαθύ ταψί και ετοιμάζουμε το σιρόπι .Ρίχνουμε νερό με τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι να πάρουν βράση κ μετά το μέλι. Από το σημείο βρασμού κ μετά μετράμε 5 λεπτά κ το σιρόπι είναι έτοιμο. Περιχύνουμε με τους κουρκουμπίνους και τους  αφήνουμε να κρυώσουν κ να  απορροφήσουν όλο το σιρόπι. Τέλος πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι κ κανέλα.
Αν θέλουμε μπορούμε κ  να μην τους σιροπιάσουμε απλά προσθέτουμε ¾ του ποτηριού ζάχαρη στη ζύμη.
Υπάρχει κ η πολύ ωραία εκδοχή για γεμιστούς κουρκουμπίνους
Η ζύμη είναι η ίδια απλώς φτιάχνουμε ένα μίγμα με
1 ποτήρι αμύγδαλο τριμμένο
½ κ γ κανέλα
½ κ γ μοσχοκάρφι
Κ σιρόπι
½ ποτ ζάχαρη
¼ ποτ νερό
1 κ σ μέλι
Το σιρόπι γίνεται με την ίδια διαδικασία  όπως πριν
Αναμιγνύουμε το σιρόπι με τα υπόλοιπα υλικά κ έχουμε τη γέμιση
Τους πλάθουμε σε σχήμα μισοφέγγαρο αφού τους γεμίσουμε. Όταν τους βγάλουμε από το φούρνο τους ραντίζουμε με ανθόνερο κ τους πασπαλίζουμε με άχνη.

Καλή επιτυχία!

1 σχόλιο: