Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Χιώτικα φοινίκια



Από την αρχαιότητα υπήρχε η συνήθεια των «μειλίχιων προσφορών» στους δαίμονες και τους θεούς του Άδη για να τους εξευμενίσουν και να αλλάξουν την τύχη, ώστε να είναι ευνοϊκή όλο τον χρόνο. Αυτές οι προσφορές ήταν μικροί πλακούντες περιχυμένοι με μέλι, όπως ακριβώς τα μελομακάρονα και τα φοινίκια!!!
Στη Σμύρνη, τα έλεγαν φοινίκια, πιθανώς από τους Έλληνες, που είχαν ζήσει στην Αφρική, αφού το σχήμα τους μοιάζει με τον βασικό καρπό της φοινικιάς, τον χουρμά.
Αν δε τα  έχετε κάνει ακόμη ευκαιρία να εκτελέσετε αυτή τη συνταγή! Η γεύση τους είναι ιδιαίτερη καθώς διαφέρουν από τα μελομακάρονα, αφού το σιμιγδάλι  εδώ  δίνει ξεχωριστά γευστικά αποτελέσματα….!!!



  Υλικά
2 ποτήρια ελαιόλαδο
½ ποτ νερό ζεστό
¼ ποτ μέλι
¼ ποτ ζάχαρη
½ κγ σόδα
½ ποτ χυμό πορτοκάλι
Λίγη κανέλα
585 γρ σιμιγδάλι χονδρό
Αλεύρι όσο σηκώσει(λιγότερο από κιλό)
Εκτέλεση

Σε ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε το λάδι με τη ζάχαρη και κατόπιν  το ζεστό νερό με το μέλι. Στη συνέχεια ανακατεύουμε τη σόδα στην πορτοκαλάδα και τα ρίχνουμε με γρήγορες κινήσεις  στο σκεύος. Έπειτα σειρά έχει η κανέλα κ το σιμιγδάλι. Για το τέλος αφήνουμε το αλεύρι κ ρίχνουμε τόσο όσο να φτιάξουμε μια εύπλαστη μαλακή ζύμη. Πλάθουμε μπαστούνια τα οποία χαράσσουμε σε ρόμβους με ένα μαχαίρι κ τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.Τα ψήνουμε στους 170c για 25-30 λεπτά. Η διαδικασία για το σιρόπι είναι ακριβώς ίδια με τα μελομακάρονα. Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου